Podróże to okazja do zobaczenia czegoś nowego, do odpoczynku i poszerzenia horyzontów. Podróże dają też sposobność do poznania nowych smaków i innej kuchni. Każdy region oferuje bowiem dania, których nie spotkamy w tradycyjnej formie w innych częściach kraju. Podobnie jest w Sopocie – wielość lokali gastronomicznych i ich różnorodność zapewni turystom niezapomniane wrażenia smakowe.
Slow Fest Sopot
Jedzenie jest ważną częścią naszego codziennego życia, a także nośnikiem treści kulturowych. Wydarzeniem sopockim związanym z celebrowaniem jedzenia, tradycji regionu, lecz także poznawaniem nowych smaków jest Slow Fest Sopot wielka impreza przy jednym stole. W trakcie imprezy promowane są dania i smaki lokalne, jednak przygotowane zgodnie z ideą slow food. Wydarzenie odbywa się na molo i zajmuje całą jego powierzchnię. Przyciąga wiele gwiazd, w tym prowadzących znanych z telewizyjnych programów kulinarnych. W trakcie wydarzenia obywają się również warsztaty kulinarne, w trakcie których na żywo można podpatrzeć mistrzów gotowania. Realizowane są także ciekawe wykłady dotyczące zdrowej żywności, można tu też zakupić tematyczną literaturę.
Slow Fest Sopot miał z założenia charakter krajowy, jednak zyskał tak ogromną popularność, że gości na nim coraz więcej wystawców i kucharzy z Europy. To prawdziwe święto jedzenia.
Gęsina na Świętego Marcina
To tematyczna ogólnopolska akcja, w ramach której restauracjach podaje się gęsinę. W akcji tej udział biorą również wybrane restauracje sopockie, które swoim klientom oferują gęsinę przyrządzaną z mięsa pochodzącego z regionalnych zrównoważonych hodowli.
Sezonowe ryby morskie
Bliskość morza zobowiązuje. Polacy przepadają za smażona rybą, a w Sopocie jest ona świeża, prosto z kutra. Dostępna zarówno w małych knajpkach i barach przy plaży, jak i wystawnych restauracjach. Co ważne, świeże ryby zjemy niemal o każdej porze roku.